Påskeæg - Chokolade


"outer Space" påskeæg lavet på min tur til England
Hvis du gerne vil lave et eller flere chokolade påskeæg (to halv chokolade skalder der bliver sat
sammen til et æg) skal du først og fremmest ud og indvistere i en chokoladeform der passer til den størrelse æg du vil lave. Der er ingen vej udenom. De fås i rigtig mange størrelser og kan variere med forskellige mønstre. Når du først har formen og chokoladen er tempereret går resten som en lej.

Temperering af mørk chokolade:

Her skal bruges ca. 2 til 3kg chokolade til et stort æg.Det er vigtigt at der er nok Chokolade til at fylde begge forme til dit æg helt (og gerne lidt til).

Det er en god ide at invistere lidt i en ordenlig chokolade der er beregnet til støbning, hverken Nettos den billige eller Odense vekao blever noget særlig flot påskeæg. Jeg kan anbefale Callebaut og Valrhora (luksuschokolade), men de kiloposer man kan købe over grænsen (bl. Weinreichs 1895) er også rigtig fine hvis man ikke har lyst til at bruge alt for mange penge på sit første påskeæg. Alle har deres farvorit og alle chokolader er forskellige, prøv dig frem.

1. Hak alt chokoladen fint, tag 20% af chokoladen fra, sæt det til side og varm resten over vandbad (en gryde med vand, hvor der er sat en skål over - det er vigtigt at vandet IKKE røre bunden af skålen) Brug et termometer og varm Chokoladen op til 48grade. Alt chokoladen bør være smeltet. Tag skålen af gryden.
2. Kom det sidste af den hakkede chokolade over i den smeltede chokolade og rør i chokoladen til det er helt smelt. Nu burde chokoladen være omkring 32grader, hvis den er varmere så lad den køle lidt længere under omrøring, er den koldere skal du varme den lildt i vandbadet. 
3. Tjek chokoladen:
Tag en paletkniv, dyb spidsen ned i chokoladen og vent.
Chokoladen bør sætte sig og størkne i løbet af 4 min, går det hurtigere, for den luftbobler i overfladen eller føles chokoladen tyg er chokoladen for kold, og du er nød til at varme den lidt mere over vandbadet. Går det langsommere og kommer der hvide streger, er chokoladen for varm og du er nød til at tage chokoladen af varmen og røre godt i chokoladen for at køle den af.

Simpelt chokoladeæg:

1. Sørg for at formen er ren og fri for skidt og støv.
2.Fyld formen med chokolade helt op til kanten.
3. Skrab det overskydende chokolade væk fra formens overflade.
4. Bank på siden af formen for at slippe af med eventuelle luftbobler i chokoladen.
5. Tøm formen og lad den dryppe af til der ikke løber mere chokolade fra.
6. Skrab formens overfladen ren.
7. Sæt den i køleskabet imens den størkner og gentag, så du for to halve æg.
8. Hvis tempereringen var succesfuld vil chokoladen slippe ægget og glide ud når det er størknet. Overfladen skinder og der er hverken streger eller luftbobler - Flot!
9. Når du har begge halvdele af ægget (og har gjort noget klar til at stilde ægget fra dig på - en "rede" af krepparbir eller plastik kan bruges) varmer du en ren ovnplade i ovnen - ca. 50/75grader er nok. Lad æggets kant smelte lidt på ovnpladen og lim så de to dele af ægget sammen.

Hvis du gerne vil pynte dit chokoladeæg lidt ekstre og ikke bare have et ensfarvet chokoladeæg, kan du temperere chokolade i en anden farve end du vil have selve ægget (fx pynt med hvid og støb med mørk), så kan du lave snirkler og striber og prikker... alt hvad fantasien kan forestille sig. Det vigtige er bare at det bliver gjordt før du støber ægget, altså tegner då på indersiden af æggeformen, lader det størkne, og begynder derefter at støbe ægget som jeg har forklarret ovenfor. På bagergrundforløbet havde jeg en klassekammerat der pyntede ægget efter hun havde støbt det = det fik en meget flot inderside og en lidt anonym yderside, men hvis det er meningen (som hun påstod) og ægget skal bruges som "skattekammer" er det også en måde at overraske og forbløffe modtageren.

Mørk, Lys og Hvid chokolade skal tempereres ved forskellige temperature, selvom fremgangsmåden er den samme.
Mørk: smeltes til 45-48grader, køles til 31-32grader
Lys: smeltes ved 45grader, køles til 30grader
Hvis: smeltes ved 42grader, køles til 28grader

Til ægget på billedet er der brugt specielle pulverer og "chokolademaling" som vi havde til fri afbenyttelse på kursuscentret ved Callebaut i England, det var skønt at kunne lade fantasien flyde frit uden økonomiske hæmninger (for en gangs skyld). Jeg tror måske man kan købe dem i forskellige specialbutikker, men jeg mener produkterne er rettet mere imod profecionelle - og temlig dyre. Prøv jer frem hvis det er noget i gerne vil eksperimentere med, pulveret er helt hvidt og for først rigtig farve når ægget er kommet ud af formen, men jeg syntes at resultaterne taler for sig selv: wow!

Men i hvert fald... God fornøjelse med jeres hjemmelavede Påskeæg!

Pist...! i morgen eftermiddag laver jeg Marcipanæg og de kommer på bloggen så snart jeg er færdig ^^

Kommentarer

 1. Åh mette du er sq en knag til at forklare ;) smukt æg du har lavet !! Haha kan tydeligt huske hende i klassen ;) men for at vende tilbage til dengang så var vores æg flotte men dine var fantastiske !!! Og er det stadig !
  Mange knus og kram Michelle ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Michelle, det er alt for længe siden sidst :D og tusind, tusind tak for de dejlige ord, det varmer helt ned i tærrene <3 Jeg er tilbage på vestkysten og skal helt sikkert have fat i dig igen :D
   Vi ses snart!

   Slet

Send en kommentar