Chokolader m. Hindbærkaramel

For noget tid siden løb min søde tand af med mig og det endte i nogle (vildt lækre) små chokolader med karamel og frysetørrede hindbær <3
En skøn lille hverdagsbryder og den kan også bruges i langtidsholdbare gaver :)

Fyld:
1 dåse kondenseret mælk
2 spsk frysetørret hindbær
½ tsk fint salt 

1. Tag papiret af dåsen med kondenseret mælk, kom den i en gryde og dæk den helt med vand. Lad den kåge i 3 timer, sluk for varmen og led den køle af i vandet de næste par timer.
2. Når dåsen er helt kold åbnes den og karamellen indeni blandes med frysetørrede hindbær og salt.
3. Kom karamellen i en sprøjtepose, så er den lettest at have med at gøre.
obs: der er fyld til omkring 50 stykker chokolade i en omgang. Hvis du ikke har tænkt dig at lave så meget, kan det nemt fryses eller bruges som smørrepålæg.

Temperering af chokolade...
er tit en udfordring. Der er så mange ting der kan gå galt med temperaturen og konsistensen og vanddampe der smutter forkerte stæder hen. Derfor er det vigtigt at man først og fremmest har et køkkentermometer ved hånden, så man hele tiden kan tjekke temperaturen på chokoladen.
Man skal huske at vand er døden for chokolade, bare en dråbe og den klumper sammen og tykner og er fuldstændig ødelagt.

500g mørk chokolade
3-4 Chokoladeforme 
en paletkniv
et termometer

Før du går igang: tjek dine forme! er de helt rene?
selv den mindste urenhed kan betyde at dine chokolader sidder fast i formen eller får et træls udseende. Så sørg altid for at vaske, tørre og pudsse dine chokoladeforme grundigt inden du går igang.

1. Hak alt chokoladen fint og smelt 80% af chokoladen (dvs. 400g) over vandbad. Brug termometeret og varm det op til 45grader. Tag skålen af vandbadet. 
2. Kom det sidste af den hakkede chokolade i op i den smeltede chokolade og rør indtil det smelter helt sammen. Nu burde chokoladen være omkring 31-32grader, hvis den er varmere så lad den køle lidt længere under omrøring, er det koldere så varm det forsigtigt en lille smule.
4. Tjek chokoladen:
Gør paletkniven ren, dyb spidsen ned i chokoladen og vent.
Chokoladen bør sætte sig i løbet af 4 min, går det hurtigere, for den luftbobler i overfladen eller føles chokoladen tyg er chokoladen for kold, og du er nød til at varme den lidt mere. Går det langsommere og kommer der hvide streger, er chokoladen for varm og du er nød til at røre godt i chokoladen for at køle den lidt af.

5. Fyld en form helt op med chokolade og bank den let imod bordpladen så alle boblerne kommer op til overfladen.
6. Tøm så formen så der kun er et tyndt lag chokolade tilbage og skrab overfladen godt af, så der kun er chokolade nede i formene. Stil den i køleskabet i et par minutter, til den er størknet.
7. Kom en klat fyld i hver af chokoladerne, sørg for at der ikke kommer noget på kanterne og at der er ca. 2-3mm til kanten. Så der er plads til at lukke chokoladerne.
8. Hæld chokolade over formen så alle chokoladerne bliver dækket godt, bank lidt på kanten af formen, så alle luftbobler forsvinder og skrab så forsigtigt det overskydende fra med paletkniven. Lad dem størkne i køleskabet i et par minutter og spis :)

Gik det godt? Så er chokoladen...
Let at få ud af formen
Blank
Den knækker når man bidder i den
Uden luftbobler
Hverken for tyk eller for tynd

Gik det galt?
Mat overflade - smeltet ved for lav temperatur
Lyse skjolder - smeltet ved for høj varme
Sidder fast i formen - smeltet ved for høj temperatur
Hvide prikker - der er ikke rørt nok under smeltningen
Grynet overflade - der er ikke rørt nok under smeltning

og så lige en sidste ting, hvis du gerne vil lave meget chokolade tit, så gør dig selv en tjæneste at købe rigtige chokoladeforme i hård plast, gummefirmene er både enormt upraktiske og sværde at få gjordt rene. Selvom gummiformene er billigere syntes jeg ikke at de er besværet værd.

God fornøjelse

Kommentarer