Kagecreme

Cremen er enhver lagkages essens, dens tekstur og smag kan egenhændigt bestemme om kagen er en succes eller en fiasko. Er den før sød bliver kagen vammel at spise, dette kan modvirkes ved at tilsætte frisk og syrlig frugt, enten råsyltet eller naturel. Du kan også modvirke det søde, ved at lave et enkelt lag creme med en lidt bitter chokolade, så helheden får en lidt skarp kant der bliver fint rundet af og harmonere med det søde og det sure.

Min yndlingscreme er uden tvivl Sarah Bernard cremen, den er så alsidig at man kan bruge den til alt og variere den som man vil. Jeg har allerede slået opskriften op under "Sarah Bernard kager" så i kan finde den der.

Smørcreme:

Smørcreme er perfekt til at smøre en kage op med, før den bliver overtrukket med marcipan eller fondant. Den kan også bruges til et "lime" marcipan fast omkring en roulade eller lignende. Er nemmest at lave i en røremaskine, men virker også fint med en håndmikser. 

Opskrift:
180g smør/margarine skåret i tærn
150g flormelis
50g æg (ca. 3-4 stk.)
25g vaniljesukker

Smøret/margarinen piskes sammen med flormelis, tilsætte æg og vaniljesukker og pisk det hele godt sammen. Klar til brug.

Mazarinmasse:

Mazarinmasse kan bruges som "ekstre fyld" i wienerbrød eller en tærte.
I langt de fleste tærter ligger man først en bund af mørdej og derefter et lag mazarinmasse, når det er bagt kan der komme en god klat vaniljecreme eller hvad man ellers har lyst til ovenpå, pynte med bær og så har man en første klasses frugttærte.

Opskrift:
250g marcipan
125g sukker
125g blød margarine
125g æg (ca. 9-10 stk)

Marcipan og sukker æltes sammen med halvdelen af margarinen til alle klumperne er væk.
resten af margarinen røres i og æggende røresi lidt efter lidt.
massen kan opbevares på køl i en uge eller i fryseren i 9 måneder.

 

Konditorcreme

Konditorcreme er den almindelige gule vaniljecreme, som man kan købe på pulverform i dagligvarerforetninger. Personligt syntes jeg pulvercremen er udmærket og den kan nemt anvendes i en håndvending. Hvis man har mod på at lave cremen fra bunden, er linket herunder en lille film om hvordan man gør. 

Der skal bruges: 
1/2 liter fløde 
3 æg 
150g sukker 
1 spsk. vaniljesukker 
2 spsk. maizena

Fremgangsmåde:

Chokolade ganache:

Ganache minder en smule om Sarah Bernard cremen, der bliver bare brugt mere chokolade og den skal ikke piskes før brug. En Canache er tykkere og har en mere fyldig og fed smag end den lette Sarah Bernard creme og kan både bruges som fyld og smøres uden på og dække hele kagen. 

Opskrift:
700g bittersød chokolade. 
7.3 dl fed fløde

Hak chokoladen fint og put det i en stor skål. Varm fløden op i en gryde til den næsten koger, du kan de små bobler lige under overfladen, sluk for varmen og hæld den varme fløde over chokoladen.
Sørg for at alt chokoladen er dækket af fløden og lad det stå i et par minutter. 
Når der er gået to minutter begynder du at røre fløden og den nu smeltede chokolade sammen med en spatel. Det tager lidt tid, men vær tålmodig og bland de to ingredienser langsomt sammen, det giver det bedste resultat. Efter omkring 5-10 minutter burde der ikke være andet end helt små chokoladeklumper tilbage, for at få dem ud kan du piske massen lidt med et piskeris. 
Mår du er sikker på at der ikke er flere klumper, lader du chokolademassen køle af, dækker den med folie og sætter den i køleskabet i mindst 8 timer. Klar til brug.

Kommentarer