Skovbær/Lime Lagkage

Frisk og lækker lagkage til de tidlige sommerfester, der også kan fryses og serveres som en islagkage. Ideen kom ret spontant, da min mor absolut mente, at jeg burde bage en kage hun kunne tage med på arbejde (hun har åbenbart gået og pralet lidt - af en eller anden grund). Jeg havde ikke det store imod det og gik på inspirationstur i det lokale supermarked, hvor jeg fandt frosne skovbær og limfrugter på tilbud, og så var grunden allerede lagt.

Dag 1. 

Opskrift Lagkagebunde:
150g sukker 
300g æg 
100g mel 
50g majsstivelse/kartoffelmel 
15g bagepulver 
10g vaniljesukker 

1. Pisk æg og sukker sammen ved højeste hastighed i 12 minutter. 
2. Sigt resten af ingredienserne 2 gange og vend dem langsomt i sukker/æggeblandingen til massen er helt jævn og glat. 
3. Kom 200g dej i en rund form ca. 22 cm i diameter, foret med bagepapir og bag den ved 220 grader i 6-7 minutter - hold øje med bunden, bagetiden variere fra ovn til ovn. Vend bunden ud af formen og lad den køle med toppen ned af på et stykke bagepapir.
4. Kom igen 200g dej i formen der er foret med et nyt stykke bagepapir og gentag til du har tre bagte bunde. Lad dem køle helt af og pak dem i en pose. 

Opskrift Creme:
400g hvid chokolade 
1l. piskefløde 38%
1 stang vanilje 
1 øko lime
½ øko citron 
2 blad husblas 
2 dl sukker 
250g frosne skovbær
1. Hæld fløden i en gryde, flæk vaniljestangen, skrab kernerne ud og kom både kerner og stang i fløden. varm op indtil fløden begynder at hæve/koge, lad være med at røre i fløden, bare hold øje med den og vær klar til at tage den af varmen så snart den bobler op. Lad fløden køle i et minuts tid. Fisk vaniljestangen op.
2. Blød ½ plade husblas op i vand, vrid den godt og rør den i fløden.
3. Hak den hvide chokolade fint og smelt det langsomt i den varme fløde, vær tålmodig og bliv ved med at røre til alt den hvide chokolade er helt smeltet ind i fløden (det kan tage 15-20 minutter) 
4. Hæld fløde/chokoladen i en skål, dæk til med film og stil den i køleskabet til næste dag. (Cremen skal piskes næste dag, så den for samme konsistens som flødeskum)

5. Kom de frosne skovbær i en gryde sammen med 1 dl sukker og kog op. Sluk for varmen og udblød 1 blad husblas i koldt vand. Rør husblasen i bærblandingen, hæld den i en skål og lad det stå i køleskabet til næste dag. 

6. Riv skalen af limefrugten og præs både den og citronen, kom saft og skal i en gryde med 1 dl sukker og kog op. Sluk for varmen og udblød ½ blad husblas i koldt vand. Rør husblasen i limeblandingen, hæld den i en skål og lad det stå i køleskabet til næste dag.


Dag 2.

3 lagkagebunde 
1 skål creme 
1 skål bæropkog 
1 skål limeopkåg 
friske bær 
50g mørk chokolade 

1. Pisk cremen til den har samme konsistens som flødeskum. Tag 1/3 fra og kom det i en mindre skål.
2. Vend det meste af bæropkoget i den store skål med creme og mæng det sammen. Gem lidt til bunden.
3. Kom en spiseske kogende vand ned til limeopkoget og rør godt til det hele er blevet flydende igen. Det er måske nødvendigt at bruge to spiseskefulde. Kom limeblandingen i den lille skål med creme og mæng det sammen. 
4. Lig en lagkagebund på et kagefad og smør det sidste af bæropkoget jævnt ud. 
5. Smør halvdelen af bærcremen jævnt ud på bunden og lig næste lagkagebund på. 
6. Smør limecremen ud over bunden og kom den sidste bund over. 
7. Smør resten af bærcremen ud over toppen og siderne af kagen og sørg for at fordele det jævnt. 
8. Lad kagen stå i nogle timer i køleskabet og sætte sig. (eller i fryseren til næstedag - bang så er der islagkage) 
9. Hak den mørke chokolade groft og drys det ud over toppen, pynt til sidst med de friske bær og kagen er klar til at blive serveret. 
Bon Appetit

Kommentarer

  1. Til din creme skriver du: At man skal bruge ½ blad husblas til en hel liter fløde. Det stivner jo på ingen måder, som det skal!
    ½ blad til så meget væske giver ingen effekt! Det er helt flydende og kan ikke smørres på kagen! Træls at opdage det 1½ time før, at kagen skal spises!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ikke meningen at husblasen skal stivne cremen, den skal bare hjælpe cremen lidt på vej.
      Under dag 2. i opskriften, Står der som det første at cremen skal piskes, så den for samme konsistens som flødeskum.

      Slet
    2. Jeg piskede længe (på dag 2), og det blev ved med at være flydende som vand:-(

      Slet
    3. Så er det svært at sige hvad der er gået galt.
      Men hvis den har været som vand er det muligt at den ikke kom ordenligt op at kåge, for den skulle gerne tykne lidt i køleskabet.
      Brugte du en elpisker? det er muligt at komme til at overpiske cremen, så den begynder at skille og blive flydende igen.

      Cremen er en af mine grundopskrifter, jeg bruger den til mange af mine kager og jeg har kun oplevet en gang hvor den ikke ville blive tyk: jeg var utålmodig og havde ikke tid til at cremen kunne blive helt kold (minimum 5 timer i køleskab -helst mere).
      Det begyndte at skille og klumpe. Er det noget ala det du oplevede?

      Slet
    4. Jeg piskede cremen med en el-pisker, efter at cremen havde stået natten over i køleskabet:
      Da jeg tog cremen ud af køleskabet ved middagstid virkede overfladen stiv, men jeg blev snydt! Da jeg begyndte at piske, viste det sig, at der lå et hvidt, stivnet chokoladelag på toppen og væsken nedenunder stadig var flydende fra dagen før.
      Jeg har lavet mange cremer før og kender metoden med at koge fløden op, så jeg ved, det også blev gjort korrekt.

      Slet
    5. Hvis der var et stivnet chokoladelag på toppen er det fordi du ikke har rørt i den længe nok, så chokoladen ikke er smeltet helt ind i fløden. Og det skal være lidt flydende, det er jo piskningen der gør den tyk.
      En af mine kollegaer har foreslået at redskaberne måske ikke var helt rene, for det kan også ødelægge cremen.
      Men som sagt det er kun forslag, jeg regner med at du skriver fordi du vil have hjælp.
      Jeg er ked af at cremen ikke virkede for dig, men der er ikke ret meget andet jeg kan gøre.
      Jeg står ved min opskrift, som virker for mig.

      Slet

Send en kommentar