Græskartærte For mig er efteråret ikke ordenligt i gang før der er bagt græskartærte, den krydrede amerikanske pumkinpie er lige hvad jeg har brug for når mørke, regn og blæst er begyndt at træde frem og den varmer dejligt helt ind i knoglerne.

 
  
Mørdej 
225gram mel
150gram smør/margarine
75gram flormelis
90gram æg 
5g hjortetaksalt 

1. Smuldre smør i melet og sigt flormelissen over, tilsæt ægget og hjortetaksalt og sammel dejen med så få bevægelser som muligt. Jo mere du mosler rundt med dejen, jo svære bliver den at få rullet ud.
2. Pak dejen ind i folie og stil den i køleskabet i mindst 30 minutter før brug. Den kan laves flere dage inden den skal bruges og fryses.
3. Rul dejen ud. Hvis du er nybegynder, har Jamie Oliver et rigtig godt trik; du ruller dejen lidt ud, ligger den imellem to stykker bagepapir og ruller den færdig. dejen er lettere at styre og du kan hurtigt reparere den igen hvis den skulle gå i stykker.
4. 
 - Smør en tærteform og klip et stykke bagepapir til, så det kan ligge i bunden. Rul mørdejen op på en kagerulle og rul den ud over formen og sørg forsigtigt for at den kommer helt ind i hjørnerne, før du bruger fingeren til at presse overskydende dej af kanten.
 - Smør 15 tartelet- eller muffin-forme og stil dem tæt op af hinanden i en klynge der passer med den udrullede dejs form. Brug masser af mel, rul dejen op på køkkenrullen og rul den ud over toppen af formene. Lad dejen komme godt ned i hver form og dub det forsigtigt ud i alle hjørner med en stump klud, formet til en pude for enden af fingerspidserne. Brug "puden" til at presse let rundt i kanten af formene så det overskydende dej falder fra og du får en pæn jævn kant.
 
 Græskartærte 

1 portion mørdej
700g græskar (skrællet og renset for kerner) - jeg foretrækker butternut squash
100g brun farin
60g sukker
3 spsk hvedemel

1 tsk støt muskatnød
ca. 4 cm skrællet og revet frisk ingefær

2 tsk kanel
1 tsk kardemomme
½ tsk stødt nelliker
skal af en økologisk citron

5 spsk citronsaft 
1 tsk salt
1½ dl piskefløde
1½ dl mælk
4 æg

1 dl mørk rom

Små tærteforme eller en stor (ca. 22 cm i diameter) 

1. Græskarkødet skæres i små tern, fordeles på en bageplade med bagepapir og bages ved 125grader i 2 timer. Sluk så ovnen og lad graskarstykkerne stå og hygge sig på eftervarmen i en times tid
2.
Følg opskriften på mørdej ovenfor.

3. Blænd græskarstykkerne og lad det køle af i ca 20 min
4. Bland det blændede græskarkød med sukker, farin, mel og krydderier.
5. Kog det hele under omrøring i en gryde til det begynder at boble. Lad det køle lidt af før du temperere med mælk og fløde.
6. Pisk æggene og vend langsomt den lune græskarblanding i lidt efter lidt, så æggene ikke begynder at korkulere.
7. Tilsæt rommen når massen er jævn og hæld den over tærtebunden.
8. Bag tærten i 25 min. ved 180grader. kig lidt ind til den, overfladen skal være spændstig. 

obs: hvis du bager mange små tærter skal de have omkring 5-10min mindre end den store tærte, så hold lidt ekstre øje med dem.

Lad tærten køle af; saver den lun, med vaniljeis, flødeskum eller creme fraiche. 

Bon Appetit

Kommentarer