Mette´s Blåbærtærte

Jeg elsker blåbær.
Efter min mening smager blåbær altid bedst rå. Det er svært at få ret meget andet end farve ud af dem når de først bliver kogt eller bagt, fordi smagen er så mild og let. Jeg syntes ikke de gør andet end at se godt ud og muligvis gi et lille strejf af noget surt i en muffin.

Og så er de også fyldt med de lækre antioxidanter, som jeg er så glad for. Jeg har ikke tænkt mig at gennemgå det hele igen med frie iltradikalier og oxidativt stress, da det er præcis det samme, som jeg forklare i mit oplæg om Te, som kan læses HerMette´s Blåbærtærte:
En lækker blåbærtærte er ingen sag når man har styr på de enkelte dele, der skal bruges Mørdej, Mazarinmasse, en lækker blåbærcreme og masser af friske blåbær (omkring 300-400gram). 

Disse herlige små forårs/sommer desserter er noget jeg har udtænkt til min onkels 50års fødselsdag, der bliver holdt nu her til sommer. Det er sikkert ikke nødvendigt at skrive, men bare for en sikkerheds skyld: Læs hele opskriften før du går i gang.

 Mørdej 
225gram mel
150gram smør/margarine
75gram flormelis
90gram æg 

1. Smuldre smør i melet og sigt flormelissen over, tilsæt ægget og sammel dejen med så få bevægelser som muligt. Jo mere du mosler rundt med dejen, jo svære bliver den at få rullet ud.
2. Pak dejen ind i folie og stil den i køleskabet i mindst 30 minutter før brug. Den kan laves flere dage inden den skal bruges og fryses.
3. Rul dejen ud. Hvis du er nybegynder, har Jamie Oliver et rigtig godt trik; du ruller dejen lidt ud, ligger den imellem to stykker bagepapir og ruller den færdig. dejen er lettere at styre og du kan hurtigt reparere den igen hvis dun skulle gå i stykker. 
4. Smør 15 tartelet- eller muffin-forme (eller hvad du ellers har af forme i den størrelse) og stil dem tæt op af hinanden i en klynge der passer med den udrullede dejs form. Brug masser af mel, rul dejen op på køkkenrullen og rul den ud over toppen af formene. Lad dejen komme godt ned i hver form og dub det forsigtigt ud i alle hjørner med en stump klud, formet til en pude for enden af fingerspidserne. Brug "puden" til at presse let rundt i kanten af formene så det overskydende dej falder fra og du får en pæn jævn kant. 
 

Mazarinmasse 
150gram marcipan
150gram sukker
100gram smør/margarine
2 æg 
50gram mel 

5. Rør marcipan og rørsukker godt sammen. 
6. Tilsæt smør, lidt af gangen, så æggene og til sidst melet og rør til massen er jævn. 
7. Kom en klar mazarinmasse på 35gram i hver form og bag tærterne ved 200grader i ca. 20 minutter. Hold øje med dem, marcarinmassen flyder ud og får en gylden farve og mørdejen skal være lysebrun. 
8. Når de er bagt færdig skal de øjeblikkeligt ud af formene og køle helt af. (Jeg vil lade dem stå til næste dag)

Blåbærcreme 
2 dl. fløde
2spsk vaniljeessens 
170gram hvid chokolade 

100gram blåbær 
½ dl. vand 
30g sukker 
2spsk rom

9. Varm fløde og vaniljeessens i en gryde indtil det begynder at hæve. Tag gryden af varmen og lad den stå et øjeblik imens du hakker den hvide chokolade. 
10. Kom chokoladen i en skål og hæld alt fløden over, lad det stå i et minuts tid og rør så indtil alt chokoladen er smeltet ind i fløden. 
11. Dæk skålen med film og lad den stå i køleskabet natten over. 
12. Tag en ny gryde og kom blåbær, vand og sukker i. Rør imens det langsomt koger op. Rør rommen i og lad det dampe lidt af i et minut. Hæld afkoget over i en blender og blend det godt, før du hælder det hele over i en skål og stille der i køleskabet natten over. 
 
13. Lige inden tærten serveres pisker du fløde/chokoladen, den må godt blive lige lidt tykkere end du enlig vil have cremen, fordi den bliver mere flydende når blåbærrene kommer i. 
14. Vend langsomt blåbær-blandingen i den piskede creme til den er jævn og let.

Tærten 
15 små mazarintærter 
Blåbærcreme  
200-400gram friske blåbær

15. Kom blåbærcremen i en sprøjtepose og sprøjt omkring 30g på hver tærte. 
16. Vask og tør de friske blåbær og anret dem som et tårn oven på cremen. 
17. Bon appetit. 

Billedet til højre var min inspiration til de små blåbomber ^^


Kommentarer