Gem Vaniljen!

Alle elsker vanillie.
Den kan sagtens stå allene i fx. is og fromage og en lille smule hjælper med at femhæve og intensivere andre smage i alt fra marmelade til chokoladekage.
MEN folk har en tendens til at misbruge den.
Ikke når der kokkereres - brug bare alt det i vil!
Problemet er det, der ikke bliver brugt; når man har en opskrift hvor der står "korn af 1 vaniljestang" er det normalt at flække vaniljestangen, skrabe kornene ud og smide stangen i skraldespanden. Det er misbrug, for stangen indeholder stadig utrolig meget smag, der kan bruges på en million måder.
Vanilje er dyrt, selv den billige udgave, og det er en råvare der kræver specifikke temperature, den rigtige luftfugtighed og enorme mængder af tid og arbejde før den kan høstes og sælges.

 
En vaniljestang kan tørres (afhængig af kvaliteten er den måske allerede tørret) og opbevares i en lufttæt beholder. senere kan du koge den sammen med en omgang marmelade, fløde til lagkagecreme, kompot, gele eller fromage - og efter den har givet smag, skyldes og tørres den og så kan du bruge den igen.

Du kan også komme dem i alkohol - som en af mine konditorlærrere har lært mig.
Kom dine brugte vaniljestænger i et højt marmeladeglads, fyld op med alkohol og kom låg på: det holder sig i flere år og efter et par måneder er alkoholen fordampet og der er ikke andet end lækker vanilje-ekstrakt tilbage - ingen grund til at købe det i butikken. Dette er også en god løsning hvis en vaniljestang har lagt lidt for længe og er ved at blive dårlig eller tør. Og her kan stængerne sagtens tages op af glasset, bruges i et opkåg, skyldes og kommes tilbage i glasset. Du kan bruge alle slags alkohol, de klare (vodka og snaps) giver mest vaniljesmag fordi der ikke er nogen anden kraftig smag at konkurere med, men det handler om hvad du selv foretrækker. Personligt bruger jeg Rom og jeg kender en der bruger Medeira, det handler bare om at være kreativ og finde ud af hvad der virker for dig.

Du kan lave vaniljesukker, 50g sukker pr stang kommes i en blender, blendtes grundigt og opbavares i en lufttæt beholder. En del mere smagfuld og aromatisk end den vanlijesukker du køber færdiglavet.

Der er ingen grund til nogensinde at smide nogen del af en vaniljestang ud, det er misbrug, spild og penge ud af hvinduet. 

Jeg håber at jeg har fået bare et par stykker til at tænke en ekstre gang, før vaniljestangen ryger i skraldere. 

Kommentarer