Butterdej

Butterdej bruges til tærter og tarteletter, forskellige indbagte retter og hvad man ellers har fantasi til, fælles for det hele er at der ikke er så meget kage indblandet, det er mere rigtig mad med kød og grønsager. 
Som alle andre rullede deje kræver den tid, armkræfter, præcision og en god stor kagerulle for at blive rigtig god. Jo mindre dej du har at arbejde med, jo lettere, så start småt og læs hele opskriften før du begynder. 


Man kan selvfølgelig sparre sig selv alt besværret og bare købe en færdiglavet i stedet, men hvor er det sjove i det? Dejen bliver hundrede gange lækre, den smager bedre og indeholder hverken tilsætningsstoffer eller sære ukendte ingredienser. Det bedste alternativ er at lade bageren lave den for dig, men har du mod på at prøve selv, giver stoltheden og selvtilfredsheden i en 100% hjemmelavet butterdej noget helt specielt.
Det store spørgsmål har altid været om man skal bruge smør eller margarine og det er enlig lige meget når det handler om konsistens, man kan sagtens lave en lækker butterdej med margarine, Som faktisk er hvad langt de fleste bagere bruger. Smør giver bare den der helt specielle smag, der ikke er til at tage fejl af. 

Opskrift:
Dej:
250g Mel (150g almindelig og 100g grahams mel - hvis du vi have en grov butterdej)
50g Smør
10g Salt 
2 tsk Citronsaft 
1/1½ dl Koldt Vand 

Til rulning:
200g Smør
mel

1. Bank de 200g smør til en flad firkant, jo fladere jo bedre. Pak den hurtigt ind og stil den i køleskabet imens du laver dejen. 

2. -Dejen kørt i røremaskine: Kom alle ingredienser i røremaskinen, brug dejkrogen på lav hastighed til dejen kun lige har samlet sig.
-Lavet i hånden: Smuldre mel og smør sammen i en skål, tilsæt salt og citronsaft, sammel det hele med vand til den er blød. Lad være med at ælte for meget, den skal kun lige hænge sammen.


3. Form din dej til en firkant der er ca. 2-3 cm større end din smørfirkant på alle sider, sørg for at have godt med mel under. 


4. Tag smørfirkanten ud af køleskabet og lig den skrå ovenpå din dejfirkant, så hvert hjørne af smørret peger ud mod hver af siderne på dejfirkanten.

5. Pak smørret ind i dejen, sørg for at der ikke bliver lufthuller imellem. Rulning:
1. Først bliver dejen rullet ned en vej, så den får en lang rektanglet form og bliver ca. 1-1½ cm tyk. Sørg for at kanter og hjørner bliver så skarpe som muligt. 

2. Lig dejen sammen 1x3  ved at ligge en tredjedel af dejen ind over hinanden. (illustreret øverst til højre)

3. Drej dejen en halv omgang og rul den lang på det andet led, så du ruller siderne med foldet længere og åbningerne bliver hvor den er. Dette giver dejen lidt luft, så den ikke bliver rykket helt fra hinanden. 

4. Lig dejen sammen 1x4 (illustreret nederst til højre) ved først at ligge hver side ind til hinanden og så ligge det hele sammen. Det er lettest at få dejen lagt ind over hvis du ruller den lidt længere efter første sammenligning.

5. Lad dejen ligge og hvile hvor den er i 20 minutter.

6. Drej dejen en halv omgang og rul den lang igen, lig dejen sammen 1x3, drej den en halv omgang, lig dejen sammen 1x4 og lad den ligge i ca. 5 minutter.

7. Nu er dejen færdig og klar til at blive rullet ud og brugt til alverdens lækre retter. Husk at vende dejen en halv omgang inden du begynder at rulle den ud.

FAQ
- Butterdej bliver rullet 1x3 og 1x4 to gang med 20min hviletid imellem.
- 1x3 betyder at den bliver lagt sammen i tre lag, altså deler man visuelt dejen i tre og ligger de to yderste sider ind over hinanden. 
- 1x4 betyder at du først ligger dejen sammen i to lag, ruller den lidt ekstre og derefter lukker den sammen, så der bliver fire lag. 
- Du må ikke under nogen omstændigheder skære i dejen før den er helt færdig rullet!

Kommentarer