Kuvertbrød & Fletbrød m. Påsketema

Jeg har før skrevet at påsken ikke siger mig vildt meget, men jeg kan alligevel ikke dy mig for at lave et indlæg med påsketema ^ ^
Chokoladeæg ville jo være ideelt, men da jeg hverken har tid eller den store lyst til at leje med chokolade lige nu blev det Kuvertbrød i stedet. 

Kuvertbrød kan strækkes, vrides, snos, klippes og formes i alle mulige og umulige former og er ideel hvis man vil være lidt kreativ og lave dekorativt brød til påskefrokosten. 

Kuvertbrød:
500g hvedemel
250g vand
1 æg
25g flormelis
20g gær
10g salt

1 æg til pensling

1. Kom alle ingredienserne (bortset fra ægget til pensling) i en skål og ælt det godt sammen til dejen er smidig og lækker.
2. Lad dejen ligge i 15 minutter før du begynder at leje med den. 
3. Rul dejen til en tyk pølse og den den i ca. 17 stykker. 
4. Form hver af stykkerne efter egen fantasi eller lad dig inspirere af billederne til højre. 
5. Lad brødene hæve lunt i 20 minutter og pensel dem med æg. 
6. Bag brødene i en varmluftsovn ved 200grader i ca. 15 minutter


Fletbrød kan også nemt gøres påskelækkert, i Grækenland har de en tradition med at flette æg ind i dejen optil påske og så bliver ægget bagt med i ovnen. 
Nogle bruger vagtelæg, der jo er dekorative i sig selv, men man kan også vælge at farve almindelige hønseæg med fortyndet frugtfarve før de bliver lagt i dejen. 

OBS: der er så meget om salmonella for tiden og det er ikke de eneste bakterier på æggeskallen! Skold æggende før du lægger dem i dejen! bare dyp dem i kogende vand i 5 sekunder og så undgår du og din familie tynd mave.

At farve æg:
x antal hvide æg 
frugtfarve efter eget valg 
en skål med vand 

1. Opløs frugtfarven i vandet til det har 
den farve du gerne vil have
2. Dyp æggene i vandet
3. Lad dem tørre helt før de bliver bagt i brødet, ellers smitter farven af.


Fletbrød 2 stk. a 600g:
750g mel 
25g gær
30g flormelis
10g salt
30g blød margarine
10g mørk sirup
330 ml vand
80g æg (1 stk. str. xl)

4-6 almindelige æg 
eller 
8-10 vagtelæg 

Æg til pensling

1. Bland alle ingredienserne godt sammen og ælt dejen i ca 7 minutter til den er blød og smidig.
2. Del først dejen i to, så hvert af dem i tre og rul hvert stykke til lige lange pølser. 
3. Sammel tre dejpølser og flet dem sammen til et langt brød, sørg for at enderne er godt festnet med lidt æg eller vand. 
4. Skold æggene i kogende vand i et halvt minut
5. Lig æggene til rette imellem flettende i brødet, tjek igen at begge ender er forsvarligt fæstnet. 
6. Lad dejen hæve lunt i ca. 30 minutter. 
7. Bag brødet i 25 - 30 minutter ved 200 grader.


Kommentarer