Kransekage - du er dødens pølse!

Jeg er ikke den store fan af kransekage.
Jeg kan lide grundprincippet i at bygge noget op i marcipan, men der er en ting enhver kransekageskulptur med respekt for sig selv SKAL have og som altid giver mig sved på panden; det fine stribemønster i glasur. DamDamDaaaaam!
Det kræver tålmodighed, præcision og stærke, udholdende hænder - som jeg ikke helt har endnu.
Og jeg er selvfølgelig så perfektionistisk, at jeg ikke er tilfreds før glasuren ligger helt perfekt. 

Så er jeg meget galdere for kransekage konfekt, der også kræver en del af mine stakkels fingremuskler, men der er ikke den samme præstationsangs. 


Lille Kransekagetop
500g marcipan
200g sukker
½ dl æggehvide

Glasur
1 dl pasteuriseret æggehvider
flormelis

1. Skær marcipanen i mindre stykker og sæt det over i røremaskinen på laveste indstilling. Rør sukker og æggehvider sammen og hæld det lidt efter lidt ned til marcipanen. Lad det køre til massen er jævn.
- det kan gøres i hånden, men det kommer til at tage meget lang tid at få massen jævn
2. Sæt massen i køleskabet i nogle timer, så den kan få lov at sætte sig.
3. Tril massen til lange smalle pølser på omkring 1cm i diameter og form dem til ringe, der hele tiden bliver LIDT mindre, og sæt dem på en plade med bagepapir.
- lad være at lave den første ring for stor, det her er kun en lille kransekagetop, så første ring bør ikke være større end 10cm i diameter.
- pas på at ringene passer sammen og kan stå ovenpå hinanden.
- hvis du gerne vil have dem helt lige kan du bruge et udstikkersæt som mål.
4. Bag ringene på to plader ved 180grader i 10-12 min (løft dem lidt og se om de har taget farve i bunden.)
- kransekage skal altid bages på to plader lige oven på hinanden ellers brænder den på.

5. Når ringene er helt kølet af er det tid til glaseringen.
si omkring 200gram flormelis i en skål, hæld æggehviderne til og rør godt, tilsæt lidt mere flormelis hvis glasuren løber for meget. Glasuren må ikke være flydende men heller ikke for hård, den skal allerhelst have konsistens som tandpasta. Lig kræfterne i og stop ikke før glasuren er helt mælkehvid.
6. fold et kræmmerhus af bagepapir og fyld glasuren i, med god plads til toppen så den kan lukkes tæt, og sprøjt så glasuren langsomt frem og tilbage over ringenes kant.
- det er en fordel at tage en tredjedel af gangen og så dreje stykket lidt så man får bedre plads.
- det er okey at bande over kransekageglasur, jeg gør det tit. 
7. Når alle ringene har fået glasur og er tørret, er det tid til at toppen skal sættes sammen. Brug resten af glasuren som lim og sæt ringene oven på hinanden - den største ring nederst.
- pas på du ikke skader den glasur du lige har brugt så lang tid på at ligge.
8. Så skal der pyntes! Brug fantasien! Om du er til sommerfugle eller små flag eller de der gyselige knallerter - Bare gi den gas!

og TILLYKKE - du har lavet en kransekagetop !
Man kan variere Kransekagen i det uendelige, hjerter, dråber, hestesko, kirker... jeg har endda været med til at lave en butterfly :) så brug fantasien.

Kransekagekonfekt
Der er to måder at lave kransekagekonfekt på 

1. du tager opskriften til kransekagetoppen og former flade kugler på størrelse med en femmer, små aflange marcipanbrød eller hvad du ellers kan finde på, og bager dem af som i opskriften.
- de kan glaseres på samme måde som kransekageringene.

eller 2.
1000g marcipan
600g sukker
250g pasteuriserede æggehvider

1. Bland alle ingredienserne i en røremaskine og lad massen køre jævn.
2. Put massen i en sprøjtepose med en stjernetyld og sprøjt små runde stykker konfekt ud på en plade med bagepapir.
- massen kan godt være lidt hård at have med at gøre så vælg en god stor tyld.
3. Hvis du har lyst kan du variere og pynte konfekten med en nød på hver eller et coctailbær eller lidt pistacie eller nougat.
4. Bag konfekten på to plader ved 180grader i 10-12 minutter
5. Dyb bunden i lidt smeltet chokolade ^^ 

Kommentarer